Er gaat geen week voorbij of er komt een kritisch bericht voorbij over de locatie van zendmasten, de herrie van windmolens of de horizon vervuiling door datacenters. Niemand zo’n object in zijn directe omgeving hebben. Wat nu als we de functies combineren?
Zendmasten
Eerder deze week kwam Vodafone met het nieuws dat het in Engeland tests uitvoert met een nieuw model zendmast. Zendmasten zijn nodig, maar ook omstreden. De kritiek draait eigenlijk altijd om twee punten: ze zouden gevaarlijk zijn en lelijk. Het eerste punt van kritiek is nergens op gebaseerd. Dat tweede heeft een kern van waarheid. Eingelijk wil je masten beter kunnen wegwerken. Maar een mast kan niet overal staan, er is namelijk altijd connectiviteit en voeding nodig.
Vodafone probeert daarom nu een model mast die voor de eigen energieopwekking zorgt. Heel simpel uitgedrukt: ze combineren windmolens met zendmasten. Daarmee wordt ruimte bespaard, omdat binnen de footprint van een mast nu twee objecten worden gevoegd. Daarnaast schept het – als de proef slaagt – de mogelijkheid masten te plaatsen waar ze minder opvallen, maar dat nu nog niet mogelijk is.
Datacenters
Er is wel vaker geopperd dat bepaalde grote objecten meer moeten worden gevoegd. Een ander voorbeeld is het combineren van windmolens met edge datacenters. Daarvan zijn er inmiddels meerdere in Europa te vinden. De meeste in Duitsland (zie foto van Westfalenwind). De edge datacenters kunnen heel vaak echt 100% groen draaien, omdat ze bijna direct op de windmolens zijn aangesloten. De combinatie van deze twee is daarbij ook heel logisch, elk windmolen park heeft namelijk IT nodig. De stap van een paar servers voor eigen gebruik naar een paar racks voor colo of edge is dan niet zo groot.
Exoten of begin van trend?
De grote vraag is natuurlijk is het op grotere schaal mogelijk is vaker dit soort combinaties te maken. Blijven het exoten of gaan we dit kris kras door het land vaker tegenkomen? Er zijn twee voor de hand liggende redenen waarom dit best wel eens een serieus markt kan worden. De eerste reden is dat we op minder ruimte (de fysieke footprint) functies kunnen combineren. Functies die elkaar ook nodig hebben. De tweede reden is dat door de combinatie bepaalde toepassingen op een ander plaats kunnen plaatsvinden. Edge datacenters aan de randen van landbouwbedrijven of bedrijventerreinen op de sokkel van windmolens bijvoorbeeld, of nog meer zendmasten integreren in bestaande molens.